Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Tianhe-1A: ο υπέρτατος κινεζικός supercomputer



Στην καινούρια λίστα Top500 που περιλαμβάνει τους πιο ισχυρούς supercomputers του κόσμου φιγουράρουν πλέον και 73 κινεζικοί υπερυπολογιστές, μεταξύ των οποίων ο Tianhe-1A, που φιγουράρει στη 2η θέση της κατάταξης. Για ένα σύντομο διάστημα λίγων μηνών, ο Tianhe-1A βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης, απ’ όπου εκθρονίστηκε από το μεγαθήριο K Computer, από την Ιαπωνία., για τον οποίο είχαμε γράψει και παλιότερα.
Αν αυτό δεν σας λέει από μόνο του κάτι, αναλογιστείτε απλώς ότι πριν από 10 χρόνια,  στη λίστα των 500 ταχύτερων supercomputers, την Κίνα εκπροσωπούσαν μονάχα 3 υπολογιστές, εκ των οποίων ο ταχύτερος βρισκόταν μόλις στη θέση 150.  Αυτό δεν είναι μόνο ενδεικτικό της προόδου της κινεζικής τεχνολογίας, αλλά και της ανάγκης για εγκατάσταση όλο και πολυπλοκότερων αλλά και ισχυρότερων συστημάτων για τις όλο και μεγαλύτερες business που ανοίγουν οι Κινέζοι σε όλον τον κόσμο.
Η Κίνα αιφνιδίασε την παγκόσμια αγορά supercomputers όταν αποκάλυψε το σύστημα Sunway BlueLight, έναν υπερυπολογιστή που κατατάσσεται αυτή τη στιγμή στη 14η θέση του Top500 και μπορεί να εκτελεί 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (1Petaflop). Η έκπληξη δεν προήλθε από αυτόν καθαυτόν τον υπολογιστή, αλλά από τους επεξεργαστές που χρησιμοποιεί, κινεζικής προέλευσης, με την ονομασία ShenWei SW1600. Να σημειώσουμε ότι ο Tianhe-1A έχει maximum απόδοση 2,57Petaflop, ενώ ο εντυπωσιακός K Computer πάνω από 10!
Μήπως μετά την εισβολή στο high performance computing, οι Κινέζοι στραφούν και στην consumer αγορά των CPUs; Λέτε σε μερικά χρόνια τα tablet, τα notebooks και τα smartphones μας να έχουν στην καρδιά τους επεξεργαστές, όχι μόνο “made in China”, αλλά και “designed in China”;

[πηγή: pestaola]

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου