Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί επιλέγονται γυναικείες φωνές για τα ηχογραφημένα μηνύματα στους τηλεφωνητές, ή στους πλοηγούς, ή ακόμα και στην περίπτωση της Siri; Ειδικά στην περίπτωση της Siri, το «καυτό» marketing point της νέας συσκευής της Apple, έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλά blogs στο διαδίκτυο με φαντασιώσεις σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ έχει ήδη καταγραφεί πως μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που γίνονται στην ψηφιακή βοηθό του iPhone 4S είναι: «Τι φοράς;»
- Είναι θέμα… βιολογικό
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Stanford, Clifford Nass, συγγραφέα του βιβλίου «Ο άνθρωπος που είπε ψέματα στο laptop του: τι μας διδάσκει η τεχνολογία για τις ανθρώπινες σχέσεις«, η απάντηση βρίσκεται στην επιστήμη της βιολογίας. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο που να του αρέσουν περισσότερο οι γυναικείες φωνές». Έμβρυα και νεογνά, αντιδρούν στην φωνή της μητέρας, ενώ τα αφήνει αδιάφορα η χροιά της φωνής του πατέρα.
- Είναι θέμα… ιστορικό;
Μία άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ιστορική. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είχαν χρησιμοποιηθεί γυναικείες φωνές για τα συστήματα πλοήγησης στα cockpits των αεροσκαφών, ώστε να μην μπερδεύονται με τις φωνές των ανδρών πιλότων. Παραδοσιακά, στα τηλεφωνικά κέντρα εργάζονταν γυναίκες επίσης, οπότε οι άνθρωποι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με μία γυναικεία φωνή να τους εξυπηρετεί για ότι χρειάζονται.
- Οι Γερμανοί έχουν άλλη άποψη…
Όταν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες φωνητικές οδηγίες στα οχήματά τους, του στυλ «παρακαλώ ασφαλίστε την πόρτα«, αναλυτές αναφέρουν πως οι πελάτες τους ήταν ενθουσιασμένοι που άκουγαν μία γυναικεία φωνή να το λέει αυτό. Μόνη εξαίρεση η Γερμανική BMW. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχε χρησιμοποιήσει γυναικεία φωνή στο σύστημα πλοήγησή της, είχε δεχτεί βροχή διαμαρτυριών από τους Γερμανούς πελάτες της, οι οποίοι έλεγαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτούν οδηγίες από μία γυναίκα!
- Meet HAL 9000
Μία ισχυρή επιρροή επίσης για την απόφαση των εταιριών τεχνολογίας να χρησιμοποιούν γυναικείες φωνές για τις φωνητικές τους υπηρεσίες, άσκησε και μία ιστορική ταινία του Stanley Kubrick. Στην ταινία του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος«, όσοι την έχετε δει, θα θυμάστε πως ο «κακός» υπολογιστής HAL 9000, «μιλούσε» με ανδρική φωνή. Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, η επίδραση αυτής της ταινίας του 1968 ήταν τέτοια που για πολύ κόσμο, ο συνδυασμός ανδρικής φωνής και υπολογιστή παραπέμπει σε μία τρελή μηχανή που δρα αυτόνομα και σκοτώνει αυτούς που προσπάθησαν να τον αποσυνδέσουν. Η κινηματογραφική απόδοση του γνωστού μυθιστορήματος του Arthur Clarke είχε τέτοια μεγάλη επίδραση στην αγορά τεχνολογίας που συνέβαλε αρκετά στην απόφασή της να χρησιμοποιεί, ως επί το πλείστον, γυναικείες φωνές.
Εσείς τι λέτε; Προτιμάτε να ακούτε την Siri ή τον Λάκη Λαζόπουλο από τις συσκευές σας;
[πηγή: Digitallife]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου