Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Αυτό είναι το Android 4.0 Ice Cream Sandwich!

Όπως αναμενόταν, η Google παρουσίασε επίσημα το Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), το πρώτο ενιαίο λειτουργικό σύστημα για tablets και smartphones, με αρκετές αλλαγές τόσο σε εμφάνιση, όσο και στην καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της συσκευής.
















Η νέα έκδοση φέρνει μαζί της όλα αυτά που θέλουν οι χρήστες συσκευών Android, δηλαδή εύκολο multitasking, πλήρες σύστημα ειδοποιήσεων, widgets με ρυθμιζόμενο μέγεθος και νέους τρόπους επικοινωνίας και διαμοιρασμού.
Πρώτιστα ο χρήστης θα παρατηρήσει το επανασχεδιασμένο περιβάλλον του Android 4.0, με νέα αρχική οθόνη, animations, ευκολία στη διαχείριση και την ολοκαίνουργια, μοντέρνα γραμματοσειρά Roboto. Καινοτομία αποτελούν τα εικονικά κουμπιά (Back, Home και Recent Apps) στην System Bar, τα οποία είναι ορατά σε όλες τις εφαρμογές, αλλά μπορούν να εξαφανίζονται από την οθόνη για full-screen εφαρμογές.
Σε κάθε εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να δει τις εσωτερικές επιλογές στην Action Bar (συνήθως επάνω), ενώ η έννοια multitasking γίνεται πραγματικότητα με το εικονικό κουμπί Recent Apps, που εμφανίζει τα εικονίδια όλων των εφαρμογών που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα, για μετάβαση με ένα πάτημα.

Το σύστημα ειδοποιήσεων έχει αλλάξει δραστικά, με τον χρήστη να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με οτιδήποτε εισερχόμενο (μηνύματα, updates εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο, music player κλπ.). Σε smartphones εμφανίζονται στο επάνω μέρος της οθόνης, ενώ στα tablets στην System Bar.
Ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργεί φακέλους με εφαρμογές στην αρχική οθόνη, όπως στο iOS, απλά τραβώντας τη μία εφαρμογή μέσα στην άλλη, ενώ το All Apps launcher του δίνει την ευχέρια να παίρνει πληροφορίες ή να αφαιρεί άμεσα οποιαδήποτε εφαρμογή. Σε συσκευές με μικρή οθόνη, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα δικό του tray (με εφαρμογές, συντομεύσεις, φακέλους κλπ.) το οποίο θα είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε αρχική οθόνη.


Ακόμα μια καινοτομία για το Android 4.0 είναι η δυνατότητα ρύθμισης του μεγέθους των widgets, μέσα από τα οποία ο χρήστης μπορεί να ακούει μουσική, να ενημερώνεται για τα email του, να βλέπει τον καιρό κλπ. χωρίς να απαιτείται η εκκίνηση των αντίστοιχων εφαρμογών.
Η νέα lock screen παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να προβεί σε αρκετές ενέργειες χωρίς να ξεκλειδώσει τη συσκευή του, όπως να χρησιμοποιήσει την κάμερα, να ελέγξει για μηνύματα ή να αλλάξει τραγούδι από το music player κλπ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άμεση απάντηση με γραπτό μήνυμα, όταν κάποιος δέχεται εισερχόμενη κλήση, χωρίς να ξεκλειδώσει τη συσκευή ή να απαντήσει στην κλήση. Αυτό είναι δυνατό από την οθόνη κλήσης με ένα απλό slide του δακτύλου και επιλογή κάποιου προεπιλεγμένου ή custom μηνύματος.


Μια σημαντική αλλαγή στο Android 4.0 αφορά στην πληκτρολόγηση, η οποία έχει γίνει γρηγορότερη και ακριβέστερη, με αυτόματο διορθωτή κειμένου, καλύτερη αυτόματη συμπλήρωση ή πρόταση λέξεων (περιορίζεται στις 3 σχετικότερες), εύκολη διαχείριση λέξεων (διόρθωση, διαγραφή, αντικατάσταση με ένα tap), καθώς και υποστήριξη third-party λεξικών και σχετικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, το σημαντικότερο κομμάτι σε ό,τι αφορά το input είναι η δυνατότητα γραφής με φωνητικές εντολές, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και σε οποιαδήποτε γλώσσα θέλει ο χρήστης, με τη μηχανή να υπογραμμίζει πιθανά λάθη που έχουν γίνει κατά τη φωνητική εντολή και να προτείνει αλλαγές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τονίζει φωνητικά μέχρι και τα σημεία στίξης!

Σχετικά με τις εφαρμογές, η Google έδωσε μεγάλο βάρος στην “κοινωνικότητα” τους, ενσωματώνοντας αρκετά στοιχεία από το κοινωνικό δίκτυο Google+, φέρνοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία κοινωνικοποίησης και ανταλλαγής υλικού.
Η νέα εφαρμογή People προσφέρει πλούσιες πληροφορίες για τις επαφές του χρήστη, με μεγάλη εικόνα προφίλ, τηλέφωνα, διευθύνσεις (ηλεκτρονικές και μη), status updates και ένα νέο κουμπί για άμεση σύνδεση με το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν.
Η εφαρμογή Calendar έχει επανασχεδιαστεί και ο χρήστης μπορεί να δώσει πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές να ενημερώνουν αυτόματα το ημερολόγιο με υπενθυμίσεις για οτιδήποτε, ενώ μπορεί να μεγενθύνει την εικόνα με χειρονομία pinch-to-zoom για περισσότερες λεπτομέρειες.



Πολύ σημαντικές είναι οι αλλαγές που έγιναν στην εφαρμογή Camera, η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει εργαλεία επεξεργασίας των φωτογραφιών και video που τραβά ο χρήστης! Ακόμη, έχουν προστεθεί χρήσιμες λειτουργίες όπως αναγνώριση προσώπου, panorama mode και η δυνατότητα λήψης snapshot σε πλήρη ανάλυση κατά τη διάρκεια εγγραφής video με ένα απλό άγγιγμα στην οθόνη.


Φυσικά, μετά τη λήψη φωτογραφίας ή video είναι πανεύκολη η αποστολή με email, γραπτό μήνυμα, Bluetooth, Beam (βλ. παρακάτω) ή sharing σε κοινωνικά δίκτυα. Εξάλλου, για πρώτη φορά είναι δυνατή η λήψη screenshot κρατώντας πατημένο το home button.


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Android OS στις προηγούμενες εκδόσεις του ήταν ο web browser, ο οποίος πλέον έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να προσφέρει την ίδια εμπειρία με αυτούς που χρησιμοποιούμε στα desktops, αφού ο χρήστης θα μπορεί να ανοίγει τις desktop versions των ιστοσελίδων αντί για τις mobile.
Σύμφωνα με τη Google, οι χρήστες μπορούν να συγχρονίσουν και να διαχειρίζονται άμεσα τα bookmarks όλων των λογαριασμών τους σε Google Chrome browser, να έχουν ανοικτά έως 16 tabs, ακόμη και να αποθηκεύουν τις ιστοσελίδες για να τις δούν αργότερα offline. Σημαντική είναι και η δυνατότητα offline αναζήτησης στο Gmail για μηνύματα 30 ημερών!

Σχετικά με την ασφάλεια, η Google εγκαινίασε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο πρόσβασης στη συσκευή, το Face Unlock, μια επιλογή για ξεκλείδωμα της συσκευής με χρήση της εμπρόσθιας κάμερας. Ο χρήστης φωτογραφίζεται και κάθε φορά που θέλει να ξεκλειδώσει τοποθετεί το πρόσωπο του μπροστά από την κάμερα. Φυσικά, ισχύουν οι κλασικοί τρόποι ξεκλειδώματος με PIN ή pattern.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι το Android Beam, που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία NFC(Near Field Communications) για την ανταλλαγή δεδομένων (εφαρμογές, επαφές, μουσική, videos κλπ.) μεταξύ δύο συσκευών που διαθέτουν το εν λόγο chip. Η λειτουργία είναι εξαιρετικά απλή και μοιάζει αρκετά με την εφαρμογή Bump, αφού το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να αγγίξει τις δύο συσκευές μεταξύ τους.


Για το τέλος αφήσαμε την πολύ χρήσιμη εφαρμογή Data Usage, η οποία βρίσκεται ενσωματωμένη στα Settings και παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση των δικτύων, έτσι ώστε να μη ξεφεύγει ο χρήστης από το πρόγραμμα του παρόχου του και πληρώνει επιπλέον χρήματα.
Αυτό είναι, λοιπόν, το Android 4.0 Ice Cream Sandwich, το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από το Samsung Galaxy Nexus. Να σημειωθεί ότι το SDK είναι ήδη διαθέσιμο για download.

[πηγή: Techgear]






Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου