Αν θέλετε να αναφωνήσετε WTF θα σας καταλάβουμε απολύτως. Γιατροί και μηχανικοί λογισμικού έφτασαν σε ένα αρκετά «κουλό» συμπέρασμα και εντόπισαν ένα πρόβλημα από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση αρκετών ανθρώπων.
Διαπίστωσαν ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείται από γιατρούς για να αναλύουν τις εικόνες από τις μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των ασθενών τους, δίνει διαφορετικές «απαντήσεις» αν χρησιμοποιείται σε Mac ή σε PC!
Αυτό διαπίστωσε μία ομάδα Γερμανών ερευνητών που πήρε 30 μαγνητικές εγκεφάλου και τις ανέλυσε σε ένα πρόγραμμα που λέγεται FreeSurfer και σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και το Gizmodo, είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα ανάλυσης εικόνων που χρησιμοποιείται στον ιατρικό τομέα και το οποίο χρησιμοποιείται για να μετρήσει το μέγεθος διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.
Οι Γερμανοί «έτρεξαν» το λογισμικό σε PC αλλά και σε Mac με διάφορες εκδόσεις του λειτουργικού και κάθε φορά, σε κάθε υπολογιστή και λειτουργικό, μέτρησαν το μέγεθος και το πάχος διαφόρων δομών του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν πως, όχι μόνο υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στις μετρήσεις που έγιναν σε PC και Mac, αλλά υπήρχαν διαφοροποιήσεις και ανάμεσα στιςδιάφορες εκδόσεις του Mac OS!
Στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου βρήκαν διαφοροποιήσεις της τάξεως του 2-5% ανάμεσα στα λειτουργικά. Αλλά στον φλοιό του εγκεφάλου που βρίσκεται στην περιοχή του ιππόκαμπου ή στον ενδορινικό, οι μετρήσεις διέφεραν μέχρι και 15%!15% μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος, εξαιτίας μίας αναβάθμισης του Mac OS; Ω ναι!
Πράγμα που σημαίνει πως η διάγνωση ενός όγκου, παραδείγματος χάριν και πιο συγκεκριμένα το μέγεθός του, εξαρτάται από το λειτουργικό του υπολογιστή του γιατρού ή του νοσοκομείου!
Δεν ξέρουμε ποιος φταίει. Αν φταίει η ομάδα ανάπτυξης του λογισμικού FreeSurfer ή τα λειτουργικά, ή αν το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του NeuroSkeptic, αφορά κι άλλες πλατφόρμες εικόνων, αλλά σίγουρα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα! Όσο «ηλίθιο» κι αν ακούγεται, εφόσον εξαρτάται από αυτό η διάγνωση που αφορά ανθρώπους, είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό!
Τις μετρήσεις από τις δοκιμές των Γερμανών, μπορείτε να τις δείτε εδώ.
[πηγή: Digitallife]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου