Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Το format εικόνων GIF έγινε 25 χρονών



Το δημοφιλές πρότυπο αρχείο εικόνας GIF, έχει γεννέθλια! Κλείνει τα 25, αφού παρουσιάστηκε στις 15 Ιουνίου του 1987. Η CompuServe ήταν η εταιρεία που δημιούργησε το πρότυπο, ενώ ο πρώην Chief Technology Officer της, Alexander Trevor, δήλωσε πρόσφατα πως “εάν θέλετε ένα format συμπιεσμένο αλλά χωρίς απώλειες, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο”.
Το GIF (Graphics Interchange Format) έχει περάσει από πολλές φάσεις όλα αυτά τα χρόνια,
όπως είναι φυσιολογικό. Η ευρεία χρήση του, μέχρι και σήμερα, είναι του μή απωλεστικού, αλλά ταυτόχρονα συμπιεσμένου τύπου αρχείου είκονας, εναλλακτικό του JPEG, το οποίο είναι το ο δημοφιλής τύπος συμπιεσμένου αρχείου, το οποίο όμως έχει σαφέστατη απώλεια ποιότητας στις φωτογραφίες. Και βεβαίως, μην ξεχνάμε και τα animated GIF αρχεία, τα οποία σε πολύ μικρό μέγεθος, καταφέρνουν να ενσωματώνουν περισσότερα από ένα frame που δημιουργούν μικρά κλιπ.
Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων, το The Daily Dot  ετοίμασε μια ειδική σελίδα με δημιουργίες animated GIF χρηστών που μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ φιλοξενεί και ένα ενδιαφέρον άρθρο “The animated history of the GIF” που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


[πηγή: Secnews]

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου