Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Nvidia Maximus: Quadro και Tesla για τρελά γραφικά μαζί



Στο χώρο των graphics workstations, η Nvidia προσφέρει δύο σειρές επαγγελματικών καρτών, τις Quadro και τις Tesla και η τεχνολογία software Nvidia Maximus έρχεται να παντρέψει αυτές τις δύο κατηγορίες και να τις κάνει να δουλέψουν μαζί σε ένα σύστημα, χωρίς επεμβάσεις εκ μέρους του χρήστη.
Η σειρά καρτών γραφικών Quadro προσφέρει υψηλές επιδόσεις σε ειδικές εφαρμογές γραφιστικής, σχεδίασης 3D και video rendering. Από την άλλη, οι κάρτες Tesla δεν αφορούν απεικόνιση, αλλά εκμεταλλεύονται την υπολογιστική δύναμη της GPU που ενσωματώνουν για την επιτάχυνση πολύπλοκων επαγγελματικών εφαρμογών.
Η τεχνολογία Maximus δεν έχει να κάνει με το hardware, αλλά το software και την υποδομή των drivers. Συγκεκριμένα επιτρέπει σε ένα δυνατό graphics workstation να έχει εγκατεστημένες κάρτες Quadro και Tesla και να επιλέγει κάθε φορά σε ποια θα στείλει το υπολογιστικό φορτίο, ανάλογα με τα πλεονεκτήματα κάθε κάρτας: δηλαδή τις Quadro όταν στέλνονται εντολές που έχουν να κάνουν με τα γραφικά, ή τις Tesla όταν τρέχουμε προγράμματα με δύσκολους υπολογιστικούς αλγόριθμους.
Αν θέλαμε να αναζητήσουμε κάτι παρόμοιο στην αγορά consumer, θα το ανακαλύπταμε στην τεχνολογία Optimus, που βρίσκεται στα notebooks που έχουν διπλή κάρτα γραφικών, Nvidia και Intel: κι εδώ ο σκοπός είναι το σύστημα να επιλέγει αυτόματα ποια κάρτα θα ενεργοποιήσει: την Nvidia αν παίζετε 3D, την Intel αν δουλεύετε στο desktop.
Οι Πολυτεχνίτες καθηγητές και φοιτητές ας το ψάξουν, αν ασχολούνται με προσομοιώσεις, μοντελοποίηση, visualization, βιομηχανικές εφαρμογές και άλλα παρόμοια: μπορεί να τους δώσει επιπλέον δυνατότητες.

[πηγή: pestaola]

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου