Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Απεργία 1000 Κινέζων σε εργοστάσιο πληκτρολογίων Apple και IBM



1.000 Κινέζοι εργάτες κατέβηκαν σε απεργία πρόσφατα, διαμαρτυρόμενοι για υπερωρίες και άλλες αντίξοες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσιο παραγωγής πληκτρολογίων για λογαριασμό της Apple και της IBM, το οποίο ανήκει στην ταϊβανέζικη εταιρεία Jingyuan Computer. Οι εργάτες έκλεισαν την κεντρική οδική αρτηρία και αποχώρησαν μόνο μετά από δεσμεύσεις της εργοδοσίας για περιορισμό των νυχτερινών υπερωριών. Οι εργάτες διαμαρτυρήθηκαν επίσης, εκτός από τις εξοντωτικές υπερωρίες, για πλήθος μικροατυχημάτων και τραυματισμών, που προκλήθηκαν, όπως αναφέρουν, από πλημμελή μέτρα προστασίας και ασφάλειας, αλλά και για άσχημη και υβριστική συμπεριφορά των προϊσταμένων.
Σύμφωνα μάλιστα με αυτήν την πηγή (όπου μπορείτε να δείτε κι άλλες φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες), οι απεργοί μπορεί να φτάνουν και τις 3.000, ενώ έρχονται αντιμέτωποι και με τις αστυνομικές Αρχές. Οι εργάτες διαμαρτύρονται, καθώς στις 2 καθημερινές βάρδιες, η εταιρεία προσέθεσε άλλη μία, βραδινή, 6-12 μμ, για να προλάβει να εκτελέσει τις παραγγελίες της.
Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε αποδέκτες ειδήσεων για απεργίες, διαδηλώσεις και έκτροπα σε εργοστάσια της Κίνας, από τα οποία προέρχονται τα υψηλής τεχνολογίας gadgets που χρησιμοποιούμε. Το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις ειδήσεις περιστρέφονται γύρω από εργοστάσια που παράγουν προϊόντα της Apple δεν είναι τυχαίο, αφού μια εταιρεία τόσο υψηλού προφίλ, σίγουρα προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση όταν το όνομά της συνδέεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με λέξεις όπως “απολύσεις”, “απεργίες” ή “αυτοκτονίες”. Και όπως θα θυμόμαστε από το, όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, τέτοια φαινόμενα φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ιθύνοντες, προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό.
Γεγονός επίσης είναι ότι αφότου ξέσπασε η μεγάλη οικονομική κρίση το 2008, αυξήθηκε η πίεση για μεγαλύτερους στόχους παραγωγής, οι μισθοί και τα μεροκάματα έπεσαν και τα κρούσματα αυτοκτονιών αλλά και διαφθοράς αυξήθηκαν. Για του λόγου το αληθές, η Apple διπλασίασε τους ελέγχους σε εργοστάσια που κατασκευάζουν components για λογαριασμό της από 39 το 2007, σε 83 το 2008, ενώ το 2010 διενήργησε 127 ελέγχους, την περίοδο της μεγάλης αναταραχής με τα κρούσματα αυτοκτονιών στις εγκαταστάσεις της Foxconn, στο Shenzhen της Κίνας. Αυτά προέρχονται από την ίδια την έκθεση της Apple για την αλυσίδα των προμηθευτών της, η οποία, μεταξύ των άλλων ανέφερε περιπτώσεις εργοστασίων που απασχολούσαν παιδιά, αλλά και άλλη περίπτωση, όπου 137 εργάτες εκτέθηκαν σε αναθυμιάσεις τοξικού νευροπαραλυτικού αερίου.
Πάντως, όπως είναι και λογικό, δεν είναι μόνο ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας όπου παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα καταπίεσης και αντιδράσεων του εργατικού δυναμικού, αφού μαθαίνουμε ότι 7.000 εργάτες σε εργοστάσιο, πάλι στην περιοχή του Shenzhen, που κατασκευάζει παπούτσια για τη Nike, τη New Balance και την Adidas, κατέβηκαν και αυτοί σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για χαμηλούς μισθούς και απολύσεις συναδέλφων τους.
Δεν ξέρω, αλλά ίσως στους εφιάλτες των CEOs των μεγάλων εταιρειών του NASDAQ, αλλά και των αξιωματούχων-μανδαρίνων του Πεκίνου, ήδη μπορεί να βλέπουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια εξαγριωμένων Κινέζων εργατών να εξεγείρονται αποζητώντας τυφλή αυτόκλητη δικαιοσύνη. Μπορεί ίσως γι αυτό στη Foxconn να θέλουν να εγκαταστήσουν υπάκουα ρομποτάκια, που δεν έχουν ψυχολογικά, ούτε παρουσιάζουν τάσεις αυτοκτονίας! Αστειεύομαι φυσικά, αλλά ήδη, όπως αρχίζουμε να βιώνουμε και στην Ελλαδίτσα μας, ο εργαζόμενος πρέπει να φύγει από την εξίσωση του μοντέρνου καπιταλιστικού μοντέλου και ήδη αντιμετωπίζεται ως αιτία “αύξησης του μισθολογικού κόστους”  που φυσικά αντίκειται στα πλάνα για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τροχοπέδη της περίφημης “αειφόρου ανάπτυξης”.

[πηγή: pestaola]

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου